Ako vyrobiť mydlo, postup výroby mydla metódou za studena (cold process)

by 11.4.15 0 komentárov
Mydlo si môžeme pripraviť jednoducho metódou Melt and Pour, ako som spomenula v predošlom príspevku. Kúpeme si roztopiteľnú mydlovú hmotu a ideme na to. Zložitejším, ale o to zaujímavejším procesom je vyrobiť mydlo z olejov. Máme prehlad o tom, aké oleje sme použili, aké majú vlastnosti a vieme, že sa jedná o skutočné mydlo, ktoré má pre pokožku nielen čistiace ale aj výživné vlastnosti.

Ide o proces kedy sa zmiešajú oleje so zásadou  (hydroxidom sodným/hydroxidom draselným). Pri tejto reakcii dochádza k zmydeľňovaniu. Je pravda, že pri výrobe je potrebné dodržiavať určité bezpečnostné pokyny, aby nedošlo k poškodeniu zdravia. Taktiež býva problém s použitými silicami(na dosiahnutie vône) a farbivami. Nie všetký farbivá sú odolné voči zmene Ph a nie všetky silice sú kamošmi so studeným procesom výroby mydla. Pri výrobe cvičíme aj svoju trpezlivosť, doba zrenia mydla môže byť od 3 do 6 týždňov.

Bezpečnosť na prvom mieste
 Pracujeme so zásadami. Môžu nás popáliť, poštípať, alebo pri zasiahnutí očí spôsobiť slepotu.
  • okuliare netreba riskovať a zanedbať túto položku. Niektorý používajú potápačské okuliare. Ja mám z baumaxu. Dôležité je aby boli dostatočne veľké a ochránili tak čo najväčšiu plochu. Môžte použiť aj masku na celú tvár.
  • rukavice chránime si ruky, buď tenkými latexovými rukavicami, alebo hrubšími gumovými. Treba mať však pokryté celé ruky, od končekov prstov až po ramená. 
  • dlhé rukávy, nohavice netreba podceňovať ani vyfrknutie mydla na nohy, nie to ešte na ruky. 

Pomôcky k výrobe
Vhodné materiály sú sklo, tepelne odolné plasty, nerezová oceľ. Hliníkové nádoby sú nevhodné, pretože dochádza k reakcii NaOH s hliníkom a vznikajú jedovaté splodiny.  
  • váhy-  čo najpresnejšia digitálna váha. Poslúži pri vážení olejov, vody, NaoH
  • nádobky/hrnce - sklenené/ plastové, určené len na výrobu mydla tj. nebudeme z nich potom jesť, alebo v nich šlahať plnku na koláč :) Budeme potrebovať minimálne nádobu na oleje(väčšia), nádobu na roztok NaOH+voda a mištičku na meranie NaOH
  • vytieračka- aby čo najmenej mydla zostalo v nádobkách
  • mixér - temer všetci mydlári používajú ponorný mixér. Ja mám však iba veľmi drahý a nerozoberatelný ponorný mixér, tak používam normálny šlahač s metličkami. 
  • formu na mydlo- v začiatkoch poslúži krabica od topánok, alebo krabička od zmrzliny. Vyložíme formu papierom na pečenie. 
  • teplomer - ja som robila aj bez teplomera a nebola to katostrofa, "merala "  som teplotu priložením ruky na nádobu(oleja alebo roztoku) a keď sa mi nezdali moc teplé (udržala som v pohode ruku) a obe nádoby boli cca rovnako teplé, teplota bola OK :)
Nekompletná zbierka foriem
Kalkulácia množstva NaOH, vody a olejov.  Lye-Calculator alebo SoapCalc. Môžme zadávať množstvo olejov v percentách alebo v gramoch. Taktiež sa zadáva superfatting- teda pretučnenie, odporúča sa zadať 5%. Pomocou kalkulačky si vytvoríme vlastný recept, pre požadované množstvo mydla. SoapCalc nám vypočíta aj aké bude mať mydlo predpokladané vlastnosti, čo sa týka tvrdosti, čistiacej schopnosti, výživy pre pokožku.

Stopa v mydlovej hmote
Fáza stopy nastáva keď sa mydlo dostáva do konzistencie riedkeho pudingu. Keď vytiahnete mixér z mydla, tak pozorujete tvoriace sa stopy-cestičky mydla. Dá sa to prirovnať aj k hustnúcej, avšak ešte nevyšlahenej šlahačke. Nie to však ťažké rozoznať. Budete to vedieť :)

Samotné mydlo:
začiatočnícky recept
  • 30% palmového oleja
  • 30% kokosového oleja
  • 30% olivového oleja
  • 10% iný olej,napr olej z hroznových jadier
 1. Krok
Oblečieme si tričko s dlhým rukávom, rukavice a nasadíme okuliare. Odložíme deti aj zvieratá do bezpečnej vzialenosti. Odvážime vodu a NaOH. Nádobu s vodou si dáme do umývadla a pomaly sypeme NaOH do vody. Miešame a nevdychujeme výpary.

2. Krok
Odvážime množstvo olejov. Na miernom ohni ich roztopíme, tak aby sa zbytočne nezohriali na vysokú teplotu.

3. Krok
Vychladíme oleje aj lúh na rovnakú teplotu. Rozdiel max. 10°C. Odporúča sa vychladiť pod teplotu 54°C , ideálne okolo 40. Teraz je ten čas, keď lúh vylejeme do olejov.

4. Krok
Môžte zapnúť mixér a šlahať. Pri ponornom mixéry dbajte na to, aby ste do mydlovej hmoty nezatlačili aj vzduch. Neponárajte mixér kolmo na nádobu, ale pod uhlom. Mixujte nepretržite až kým nezačne mydlo prichádzať do fázy stopy.

5. Krok
Teraz nastal čas na pridanie farbív a vône. Premiešajme,vlejme do formy. Mydlo by malo chladnúť pomaly, čo dosiahneme zakrytím utierkou.

6. Krok
Mydlo zostane vo forme 12 -48 hodín. Potom ho vyberieme, rozkrájame a necháme vyzrieť 3-6 týždňov.

7. Krok
Mydlikovať, voňať a užívať si vyrobené mydielko :)

0 komentárov :

Zverejnenie komentára